Spletno stičišče eSvet lahko pomembno prispeva h krepitvi energetske pismenosti
Ljubljana, 20.11.2014

V GEN energiji so na področju krepitve energetske pismenosti aktivni že več let. V letu 2011 so odprli Svet energije – interaktivno multimedijsko središče o energiji in energetiki, ki ga letno obišče med osem in deset tisoč obiskovalcev. Letos pa so v sodelovanju s strokovnimi partnerji (družbe v skupini GEN, Univerza v Mariboru, Inštitut Jožef Stefan, ELES, ARAO) pripravili spletno stičišče o energiji in energetiki, ki so ga poimenovali eSvet in so ga danes predstavili na strokovnem posvetu v Cankarjevem domu.

»Če se želimo v energetiki odločati odgovorno in dolgoročno ter ekonomsko, družbeno in okoljsko trajnostno, moramo imeti znanje – poznati dejstva in številke. V energetiki si ne moremo privoščiti, da številke in dejstva ne štejejo nič več kot strokovno neutemeljene puhlice in zavajanja, saj so posledice napačnih odločitev lahko za Slovenijo preveč usodne, tako z ekonomskega, okoljskega kot družbenega vidika. Energetske odločitve, ki jih bomo sprejeli danes, bodo namreč zaznamovale še nekaj prihodnjih generacij«, je uvodoma poudaril Martin Novšak, direktor GEN energije. Spletno stičišče eSvet bo zainteresiranim državljanom ponujalo strokovno utemeljena dejstva in številke o energiji, pomenu in rabi energije v vsakdanjem življenju, virih energije, s katerimi se oskrbujemo danes, s poudarkom na virih in tehnologijah za proizvodnjo električne energije ter pomenu zanesljive oskrbe z električno energijo – danes in jutri.

Melita Lenošek Kavčič iz GEN energije, ki je vodila vzpostavitev spletnega stičišča eSvet, je izpostavila, da je projekt zastavljen tako, da bo živel v sodelovanju s širšo energetsko strokovno javnostjo, ki bo želela prispevati k obveščanju in ozaveščanju državljanov o aktualnih in relevantnih energetskih temah.  

Posvet je bil razdeljen v dva sklopa in zastavljen tako, da so kratkim predstavitvam utrinkov iz eSveta sledili strokovni prispevki energetskih in drugih strokovnjakov. Na štiri ure trajajočem posvetu se je tako zvrstilo devet predavanj o različnih, z energetiko povezanih temah.

Udeleženci posveta so se strinjali, da lahko o energetski prihodnosti racionalno in na podlagi številk razmišljajo le energetsko pismeni posamezniki, zato so vse aktivnosti za krepitev energetske pismenosti med različnimi deležniki zelo pomembne.

Spletno stičišče eSvet (www.esvet.si) je tako od danes naprej na voljo za raziskovanje vprašanj o energiji in energetiki, na njem pa bodo objavljena tudi vsa današnja predavanja.

Spletno stičišče eSvet lahko pomembno prispeva h krepitvi energetske pismenosti