TehnoGENiji znova zavrteli svet tehnike
Vrbina, 07.10.2013

Že tradicionalen dogodek, ki se je v soboto, 5. oktobra 2013, odvijal pred Informacijskim središčem GEN v Vrbini v Krškem, je kljub mrzlemu jutru obiskalo približno 200 mladih tehničnih navdušencev.

»Kvalitetni tehnični kadri so za skupino GEN izrednega pomena, zato je v GEN energiji del naših dejavnosti v okviru Sveta energije usmerjenih tudi v spodbujanje mladih za naravoslovje in tehniko. Poleg tega pa z veseljem sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, kot je Šolski center Krško-Sevnica, ki s svežimi idejami in zagnanostjo svojim osnovnim dejavnostim dodaja vrednost in jih skuša približati praksi in gospodarstvu«, je v svojem uvodnem nagovoru poudaril direktor GEN energije Martin Novšak. Kako pomembno je sodelovanje med gospodarstvom in šolo sta poudarili tudi dr. Slavica Černoša, vodja Sektorja za srednje šolstvo z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter mag. Alenka Žuraj Balog, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica.

Osnovno poslanstvo projekta Tehnogenij je spodbujatI mlade tehnike in njihove mentorje k razvoju praktičnih izdelkov in rešitev. GEN energija vsako leto zagotovi nagrade za najboljše projekte. Na letošnjem dogodku se je z odlično računalniško simulacijo delovanja hidroelektrarn na spodnji Savi predstavil Žiga Vene, dijak drugega letnika Tehnične gimnazije Krško. Simulacijo je izdelal pod mentorstvom Svetlane Novak in Matjaža Cerarja.
K sodelovanju so organizatorji prvič povabili tudi posavske osnovne šole in tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja. Za posebno atraktivnost sta poskrbeli Tehnična šola iz Siska (Hrvaška), ki je prikazala lastno izdelan solarni avtomobil, in bivši dijak šolskega centra Uroš Grivc, ki je skupaj s svojo študentsko skupino s Fakultete za strojništvo Maribor predstavil čisto pravo formulo.

Tehnika in inovativnost omogočata razvoj in napredek družbe in prav mladi so tisti, ki lahko s svežimi idejami gradijo prihodnost. Pri tem jih velja spodbujati in podpirati, zato so organizatorji veseli, da je dogodek našel svoje mesto v Posavju, ki s številnimi strokovnjaki, zaposlenimi v elektrarnah in energetskih družbah, predstavlja eno izmed slovenskih tehničnih središč.

www.svet-energije.si

TehnoGENiji znova zavrteli svet tehnike