Predsednik vlade dr. Golob ob obisku v Krškem napovedal načelno odločitev o projektu JEK2
Krško, 16.06.2023

Družbo GEN energija so danes obiskali predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan s sodelavci. Generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan je vladni delegaciji predstavil delovanje Skupine GEN in njene razvojne načrte, zlasti osrednji strateški razvojni projekt – JEK2.

Dr. Paravan s sodelavci je vladno delegacijo seznanil z aktivnostmi pri projektu JEK2 in napovedal pospešene aktivnosti za pripravo odločanja o projektu. Skupaj s pristojnimi ministrstvi bo pripravljen in usklajen načrt z mejniki v procesu odločanja do končne odločitve o investiciji.

»Vlogo za pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) za JEK2 dopolnjujemo tako, da bi lahko v prostor umestili elektrarno z večjo močjo. Energetsko dovoljenje, ki ga je Ministrstvo za infrastrukturo izdalo julija 2021, je bilo namreč omejeno na 1100 MW. S povečanjem moči želimo razširiti nabor potencialnih dobaviteljev, z močnejšo enoto pa odpiramo tudi boljše možnosti za sklenitev strateškega partnerstva,« je povedal Paravan in dodal, da smo v GEN energiji pridobili prve informativne cene za JEK2. Informacije treh ponudnikov, s katerimi smo opravili tehnični dialog, so primerljive in bližje končnim cenam elektrarn, ki jih že gradijo. »V GEN energiji že razmišljamo o financiranju gradnje JEK2, preučili bomo različne poslovne modele in različne prakse v svetu,« je dejal dr. Paravan.

Predsednik vlade z delegacijo je poleg GEN obiskal tudi Nuklearno elektrarno Krško. Novi predsednik uprave NEK jih je seznanil z zadnjimi varnostnimi nadgradnjami in odličnim obratovanjem elektrarne, ki je v začetku leta dobila dovoljenje za obratovanje do leta 2043.

Premier dr. Golob ter ministra Kumer in Brežan so se ob zaključku obiska v Krškem udeležili javnega posveta o prihodnosti jedrske energije, ki je potekal v prostorih Mestne občine Krško. Na posvetu so skupaj z generalnim direktorjem GEN Paravanom, predsednikom uprave NEK Pfeiferjem in nekdanjim dolgoletnim predsednikom uprave NEK Stanetom Rožmanom razpravljali o ključnih vprašanjih, povezanih s prihodnostjo jedrske energije v Sloveniji in konkretno s projektom JEK2.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na posvetu poudaril, da ni dileme, da Slovenija je in bo ostala jedrska država. Napovedal je, da bo vlada do avgusta sprejela načelno odločitev o podpori projektu JEK2.  Pričakovati je tudi imenovanje nacionalnega koordinatorja v kabinetu predsednika vlade, ki bo usklajeval delo ministrstev in ostalih deležnikov na področju jedrske energije. Dr. Golob je omenil tudi možnost sprejetja posebnega zakona za JEK2, ki bi poenostavil in pospešil administrativne postopke, potrebne za izvedbo projekta.

Predsednik vlade dr. Golob ob obisku v Krškem napovedal načelno odločitev o projektu JEK2