Na mednarodni konferenci NENE predstavili razvoj projekta JEK2
Portorož, 12.09.2023

V Portorožu poteka 32. mednarodna konferenca NENE – New Energy for New Europe, na kateri vodilni jedrski strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalnih ustanov, industrije in upravnih organov iz več kot 20 držav Evrope in sveta ter glavnih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije predstavljajo najnovejše dosežke jedrske znanosti in razpravljajo o vlogi jedrske energije v prihodnji oskrbi z električno energijo. V programu konference, ki jo organizira Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, s strokovnimi prispevki sodelujejo tudi predstavniki GEN energije.

Generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan je na včerajšnji otvoritveni slovesnosti poudaril, da Skupina GEN kot izvajalec prehoda v samooskrbni in brezogljični elektroenergetski sistem Slovenije pospešeno načrtuje komplementarno usklajene investicije v obnovljive vire in jedrsko energijo, pri čemer nadaljujemo s postopki in koraki za pospešitev izvedbe projekta JEK2 – predvsem s pripravami na umeščanje v prostor.

Ob bistveno spremenjenih okoliščinah zaradi energetske krize, okrepljenih potrebah po zanesljivi oskrbi z doma proizvedeno električno energijo in povečanem interesu domačih in tujih investitorjev se intenzivno ukvarjamo z možnostjo postavitve tudi močnejšega reaktorja, do 2.400 MW moči.

Da je jedrska energija skupaj z obnovljivimi viri ključna za zeleni prehod, je izpostavil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije dr. Igor Papič. »Za razvoj uspešnega in varnega jedrskega programa je potrebno sodelovanje med industrijo, znanostjo in državo. 40-letno uspešno delovanje NEK je dokaz, da znanje imamo, vlada pa je že izrazila podporo nadaljnji rabi jedrske energije,« je poudaril.

S podrobnejšo predstavitvijo razvoja projekta JEK2, ki ga v Sloveniji potrebujemo za dolgoročno zagotavljanje zanesljive in čiste električne energije po konkurenčni ceni, je v današnjem programu konference nadaljeval dr. Bruno Glaser, vodja Tehničnega sektorja. V ospredju so načrtovane aktivnosti do končne investicijske odločitve v letu 2028, z začetkom prostorskega umeščanja v letu 2024, vzporedno s tem pa predvsem intenzivne priprave projektne organizacije, tehnični dialog s potencialnimi dobavitelji in izvedba analize za izbiro ustreznega modela financiranja. 

S strokovnimi prispevki v programu konference, ki poteka še do četrtka, sodeluje tudi več drugih sodelavcev GEN energije.

Več o konferenci na spletni strani Društva jedrskih strokovnjakov. 

Na mednarodni konferenci NENE predstavili razvoj projekta JEK2