Jedrska elektrarna uspešno obratuje in bo predvidoma popoldan dosegla polno moč
Krško, 31.12.2020

Po samodejni zaustavitvi elektrarne ob torkovem potresu so strokovnjaki v NEK opremo sistematično pregledali in testirali. Elektrarna zaradi potresa ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi so funkcionalni. Včeraj so ves dan potekali predvideni postopki zagona ter testiranja reaktorja in ostalih sistemov. Jedrsko elektrarno so nato sinoči malo pred polnočjo ponovno zagnali in uspešno priključili v omrežje. Ob postopnem zviševanju moči in upoštevanju vseh potreb sistema bo elektrarna polno moč dosegla danes popoldan.

 

Ob nedavni zaustavitvi jedrske elektrarne so se posebej izkazale odzivne in predane ekipe zaposlenih v Nuklearni elektrarni Krško ter širše v Skupini GEN. Potrdila pa se je tudi pomembna vloga Termoelektrarne Brestanica, kjer so nemudoma zanesljivo zagnali plinske turbine in s tem zagotovili stabilno delovanje elektroenergetskega sistema ter omogočili učinkovite nakupe nadomestne energije na evropskih trgih.

 

V letošnjem vse prej kot običajnem letu se je izkazalo, da so za uspešno spopadanje z zahtevnimi razmerami ključnega pomena izkušene, vrhunsko usposobljene ekipe s kompetentnimi in stabilnimi vodstvi. Z njihovim znanjem, ki zajema tudi najširše mednarodne izkušnje in standarde, smo v Skupini GEN ukrepali odgovorno, primerno in pravočasno. Zato smo lahko vse dni leta 2020 kljub številnim izzivom uspešno zagotavljali nemoteno, zanesljivo in varno oskrbo gospodinjstvom, javnemu sektorju in gospodarstvu ter vsem ostalim porabnikom električne energije.

Jedrska elektrarna uspešno obratuje in bo predvidoma popoldan dosegla polno moč