Na znanstvenem festivalu Elektrofest mlade seznanjali o pametnih omrežjih
Ljubljana, 16.09.2016

Že peto leto zapored so strokovne moči združile družbe ELES, Gen energija, Elektroinštitut Milan Vidmar in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Mladim so tokrat približali pametna omrežja, ki bodo zaznamovala našo prihodnost.

Danes so uveljavljene elektro institucije – družba ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in družba GEN energija – med več kot 400 dijaki že peto leto zapored širile energetsko pismenost. Tokrat so mladim na zanimiv in interaktiven način predstavili pametna omrežja in njihov pomen za delovanje elektroenergetskega omrežja v prihodnosti.

Osrednji dogodek Elektrofesta je bil kot že leta poprej odprtje razstave v preddverju upravne stavbe družbe ELES. Na razstavi so tokrat predstavili kako se nove vrednote družbe ELES, ki jih poosebljajo vrhunski športniki, ki jih družba ELES na njihovi poti podpira, odražajo skozi opravljanje dejavnosti sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja in kako jih živijo zaposleni. Odprtja razstave so se udeležili  Miran Marinšek, direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe ELES, dr. Boris Žitnik, direktor EIMV in dekan FE UL, dr. Igor Papič, ter športniki, ambasadorji vrednot družbe ELES – kanuist Benjamin Savšek, veslač Marin Medak, Urška Žigart, Laura Šimenc in Tanja Elsner, kolesarke ekipe BTC City, in predstavniki Atletske zveze Slovenije.

Zbrane je uvodoma pozdravil Miran Marinšek, direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe ELES, ki je poudaril, da se pomena pametnih omrežij v Elesu zelo dobro zavedajo, zato jim posvečajo veliko pozornosti. »Veseli nas, da je tudi Evropska komisija prepoznala naše aktivnosti na področju pametnih omrežij in odobrila projekt FutureFlow, ki ga koordinirajo naši strokovnjaki«, je še dodal Marinšek.

»Delo na področju pametnih omrežij zahteva širok spekter znanj iz elektrotehnike, energetike, informatike in telekomunikacij. V Sloveniji ta znanja imamo, uspešni smo pri razvoju novih izdelkov, konceptov in tehnoloških rešitev ter aktivno sodelujemo v mednarodnih projektih s številnimi znanimi in uglednimi inštitucijami«, je poudaril dr. Boris Žitnik, direktor EIMV.

Dekan Fakultete za elektrotehniko, dr. Igor Papič pa se je vprašal ali imamo tudi v Sloveniji pametna omrežja? »Seveda, pri izvajanju razvojnih projektov na področju pametnih omrežij smo med vodilnimi državami v Evropi. Različni koncepti pametnih omrežij se preizkušajo v slovenskih distribucijskih omrežjih in tudi v prenosnem omrežju«, je zaključil Papič.

Generalni direktor družbe GEN energija, Martin Novšak, pa je po otvoritvi dodal, da je poleg pametnih omrežjih ključna tudi »pametna« – torej zanesljiva, konkurenčna in trajnostno naravnana proizvodnja električne energije. »Spodbujati moramo celovito razmišljanje o energiji in energetiki, saj le to vodi k oblikovanju boljših, bolj odgovornih in utemeljenih odločitev o naši energetski prihodnosti«, je poudaril Novšak.

Ker so bila osrednja tema letošnjega Elektrofesta pametna omrežja, so strokovnjaki družbe ELES za dijake pripravili predavanje, v katerem so jim na zanimiv in interaktiven način povedali kaj so pametna omrežja, zakaj jih potrebujemo ter kakšne spremembe bodo prinesla odjemalcem. Elektroinštitut Milan Vidmar je predstavil aplikacijo korelator izpada daljnovodov zaradi udara strel. Družba GEN energija je za dijake pripravila poseben izziv – tekmovanje v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero zadostimo dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji. Na Fakulteti za elektrotehniko UL pa so dijaki preko igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov. Pred poslovno stavbo družbe ELES je Zavod 404, mladinski tehnološki center, dijakom predstavil dva projekta, ki sta nastala pod njihovim okriljem – brezpilotno letalo IKARUS, delo dijakov GSŠRM Kamnik,  in robotsko vozilo 3BOT, ki se lahko premika po stopnicah, delo dijakov Gimnazije Moste. Dijaki pa so se lahko preizkusili tudi v mini tekmovanju s katapultom.

Na znanstvenem festivalu Elektrofest mlade seznanjali o pametnih omrežjih