Zanimanje mladih za tehniko in naravoslovje že sedmo leto zapored z roko v roki spodbujata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija
Krško, 07.10.2017

Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija sta v Vrbini v Krškem pripravila že sedmo prireditev »Tehnogenij«, na kateri se s svojimi izdelki in projekti predstavljajo tako izobraževalne ustanove kot obetavni mladi tehniki. Organizatorja k prireditvi že tradicionalno pritegneta vrsto organizacij, ki z različnimi tehniškimi vsebinami nagovarjajo obiskovalce ter zlasti mlajše spodbujajo k izbiri poklicne poti v kateri izmed številnih perspektivnih in razvijajočih se panog. Več kot 300 obiskovalcev si je v Informacijskem središču GEN ogledalo in tudi preizkušalo različne vsebine, ki so jih predstavljale osnovne in srednje šole, fakultete ter posavski tehniški klubi.

Ob otvoritvi dogodka so zbrane udeležence pozdravili generalni direktor GEN energije, Martin Novšak, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič, podžupanja občine Krško, Ana Somrak ter predsednik Sekcije elektronikov in mehatronikov pri Obrtni zbornici Slovenije, Joško Rozina.

S Tehnogenijem želijo organizatorji prispevati k razvoju trajnega zanimanja za tehniko in tehniške vede med ljudmi, jih spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju ter tudi obveščati o novostih iz sveta tehnike. GEN energija zato vsako leto zagotovi denarne nagrade za najboljše praktične projekte. Za letošnji dogodek so v ŠC Krško-Sevnica razvili, izdelali in javnosti premierno predstavili model hladilnega stolpa elektrarne – predstavila sta ga dijaka Gašper Naraglav in Žan Imperl pod mentorstvom Matjaža Cerarja in Andreja Kozinca.

V Svetu energije so obiskovalcem predstavili najnovejšo pridobitev, simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Obenem pa se v Svetu energije obračajo tudi k najnovejšim računalniškim tehnologijam, razvijajo namreč lastne aplikacije za prikaz izbrane opreme v elektrarnah z očali Microsoft HoloLens: obiskovalci so si med drugim lahko ogledali 3D hologram reaktorske obtočne črpalke NEK v naravni velikosti v t. i. »obogateni resničnosti«.

Na sobotni prireditvi so si udeleženci lahko ogledali še vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: dve študentski formuli, od katerih je bila ena na električni pogon, solarno vozilo, Lego Mindstorms robote, modele letal in helikopterjev, simulator letenja, radioamatersko opremo in druge. Učenke OŠ Jurij Dalmatin Krško pod mentorstvom Urške Erjavšek so izvajale kemijske delavnice, osnovnošolci iz OŠ Brežice so pod vodstvom učiteljice Vesne Babnik predstavili pohištvo, ki so ga izdelali pri pouku tehnike, učenci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica pa so se pod vodstvom učitelja Janeza Virtiča predstavili s tehničnimi izdelki, ki so nastali med rednimi urami in pri izbirnih predmetih tehnike in tehnologije.

Tudi letos so se predstavili Modelarski klub Krško ter Radiokluba iz Brežic in Krškega, sodelovale so tudi tri fakultete, poleg Fakultete za energetiko še Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakulteta za strojništvo, vse članice Univerze v Mariboru.

Z atraktivnimi predstavitvami pa se vsako leto pridruži tudi Inštitut za energetiko Fakultete za energetiko: letos so predstavili uporabo sončne energije za ogrevanje stavb, uporabo kvadrokopterja v energetiki in delovanje dizelskega motorja.

Celotno sporočilo za medije si lahko ogledate tukaj.

Zanimanje mladih za tehniko in naravoslovje že sedmo leto zapored z roko v roki spodbujata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija