V petek že 7. Elektrofest za boljšo energetsko pismenost mladih
Ljubljana, 11.09.2018

Na sedmem Elektrofestu bomo v Ljubljani za srednješolce pripravili štiri zanimive »elektropostaje« na temo SEVANJE. Dogodek, ki bo potekal v petek, 14. septembra, že tradicionalno organizirajo družba ELES, Fakulteta za elektrotehniko UL, Elektroinštitut Milan Vidmar, pridružujemo pa se jim tudi v GEN energiji. 

Družba GEN energija bo dijakom na interaktivnih delavnicah predstavila različne fizikalne lastnosti sevanja. Na Fakulteti za elektrotehniko UL se bodo dijaki spoznali z vplivi elektromagnetnih sevanj na zdravje. Elektroinštitut Milan Vidmar bo imel svojo postajo v visokonapetostnem laboratoriju, kjer se bo predstavitev osredotočila na nizkofrekvenčna elektromagnetna polja v naravnem in življenjskem okolju. Dijakom bomo demonstrirali meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka. Strokovna postaja družbe ELES bo tokrat gostila strokovnjake iz Društva za spodbujanje energetske pismenosti EN-LITE. Za dijake pripravljajo strokovno predavanje, na katerem bodo na zanimiv in interaktiven način razbijali mite o sevanju. 

V okviru dogodka bo ob 10. uri v pritličju poslovne stavbe na Hajdrihovi 2 potekala uradna otvoritev Elektrofesta. Udeležence bodo poleg Martina Novšaka, generalnega direktorja GEN energije, nagovorili mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije družbe ELES, dr. Primož Hrobat, vodja oddelka za vplive elektroenergetskih naprav na okolje na Elektroinštitutu Milan Vidmar, in prof. dr. Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.