Noč je imela svojo moč tudi v Svetu energije
Ljubljana/Krško, 28.09.2018

GEN energija se je s Svetom energije pridružila »Evropski noči raziskovalcev« in projektu »Noč ima svojo moč«, v sklopu katerega smo med drugim organizirali tekmovanje v simulaciji Energetska mešanica na dveh lokacijah, v Krškem in v Ljubljani. Svet energije v Krškem in našo stojnico v Ljubljani je skupaj obiskalo več kot 400 radovednežev, ki so preko pestrega programa pobližje spoznali svet energetike.

Svet energije se je s simulacijo zagona NEK in simulacijo delovanja hidroelektrarn danes predstavil na ulicah Ljubljane, kjer je potekala Evropska noč raziskovalcev. Pestro pa je bilo tudi na lokaciji interaktivnega multimedijskega centra Svet energije v Krškem, kjer smo obiskovalcem omogočili voden ogled centra, na ogled je bil film o reaktorju TRIGA, v katerem se že več kot 50 let izobražujejo raziskovalci in bodoči jedrski strokovnjaki. S tekmovanjem v simulaciji Energetska mešanica smo iskali tudi najboljšega mladega operaterja elektrarn. Mladi so tako lahko skozi igro spoznali številne izzive, ki jih prinaša dnevna oskrba Slovenije z električno energijo. Tri najboljše tekmovalce v Energetski mešanici smo tudi nagradili.

V Krškem smo nato za mlade nočne raziskovalce pripravili še predavanje ELEKTRIKOLOGIJA, ki so ga izvedli predavatelji iz Hiše eksperimentov. Skozi eksperimente smo spoznavali različne oblike energije in preverjali, ali svinčnik prevaja elektriko in kako se naredi baterija. Verjamemo, da so predstavljene vsebine udeležencem odprle nov pogled v znanost in energetiko. 

Večer smo zaključili tako, da smo še bolj prebudili naše raziskovalne čute z lovom na žareči zaklad, kjer so mlajši obiskovalci v temi iskali žareče namige, s katerimi so lahko odprli skrinjo z zakladom. Udeleženci pa so si lahko izdelali tudi svoje žareče majčke.

GEN energija je pridruženi partner v projektu »Noč ima svojo moč«, ki ga v Sloveniji pod imenom »Noč ima svojo moč« vodijo partnerji Ustanova Hiše eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. V današnji noči raziskovalcev je sodelovalo 28 raziskovalnih institucij iz vse Slovenije z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih.

Noč je imela svojo moč tudi v Svetu energije