Podnebno poročilo IPCC potrjuje potrebo po nizkoogljični jedrski energiji za boj proti podnebnim spremembam
Krško, 10.10.2018

Glede na poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) je jedrska energija ključna za ohranitev globalnega segrevanja pod 1,5 °C. Za doseganje globalnih ciljev se bo delež proizvodnje jedrske energije v naslednjih letih bistveno povečal.

Posebno poročilo o posledicah globalnega segrevanja za 1,5 stopinje je rezultat dela 91 znanstvenikov iz 40 držav in temelji na 6000 znanstvenih študijah. Pokazati želi znanstveno utemeljene poglede na podnebne spremembe in na možne okoljske in družbeno-gospodarske posledice segretja globalnega podnebja za 1,5 stopinje Celzija. Da bi v svetu omejili globalno segrevanje na 1,5 °C, moramo ukrepati na področjih energetike, rabe zemljišč, industrije, stavb, trajnostnega prometa in pametnih mest. Izpusti CO2 bi se morali do leta 2030 zmanjšati za približno 45 % glede na raven iz leta 2010. Tako bi lahko okoli leta 2050 dosegli »neto ničlo«. Prispevek jedrske energije za doseganje teh ciljev se močno kaže v vseh predvidenih scenarijih poročila IPCC.

Namen poročila IPCC je podati in utemeljiti informacije odločevalcem, da bodo lahko sprejeli prave odločitve v boju proti podnebnim spremembam. Yves Desbazeille, generalni direktor združenja FORATOM, je ob tem poudaril, da poročilo prihaja ob pravem času, ko se EU sooča s strategijo nizkoogljične ekonomije 2050: »Samo obnovljivi viri ne morejo rešiti podnebne krize, prav tako ne moremo staviti na pline z manjšimi izpusti CO2, saj imajo tudi ti dolgoročno škodljive učinke. Nizkoogljična in prožna jedrska energija mora biti del energetske mešanice. To je realna slika, ki je v Bruslju pogosto spregledana. Poročilo IPCC pomeni za odločevalce spodbudo, da enakovredno sprejmejo vse nizkoogljične vire za doseganje podnebnih ciljev,« še pojasnjujejo v FORATOM-u.

 

Poročilo IPCC »Global Warming of 1.5°C« je dostopno na povezavi.

Vir: Foratom

Podnebno poročilo IPCC potrjuje potrebo po nizkoogljični jedrski energiji za boj proti podnebnim spremembam