V Termoelektrarni Brestanica podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za drugi nadomestni plinski agregat
Brestanica, 06.03.2019

V Termoelektrarni Brestanica so podpisali pogodbo s podjetjem Siemensom d. o. o. Ljubljana, dobaviteljem glavne tehnološke opreme za izgradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata.

Potem ko so lani spomladi v omrežje priključili prvi nov plinski blok, v TEB nadaljujejo z zamenjavo starejših plinskih blokov, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega plinskega agregata moči 40-70 MW. V stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, sta že pripravljena prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat. Več o investiciji preberite tukaj.

Termoelektrarna Brestanica (TEB) ima že vrsto let posebno vlogo v slovenskem elektroenergetskem sistemu in v skupini GEN. S svojo specifično tehnologijo, plinskimi bloki skupne moči 350 MW in ugodno lokacijo zagotavlja temeljne sistemske storitve v elektroenergetskem sistemu Slovenije (terciarna regulacija, možno zagotavljanje sekundarne regulacije v primeru obratovanja večjega plinskega bloka, zagon agregatov brez zunanjega napajanja in otočno napajanje NEK).

Proizvodnja TEB je v veliki meri odvisna od obratovanja za namene pokrivanja izpadov večjih enot v slovenskem elektroenergetskem sistemu. V letu 2017 je TEB 12 GWh električne energije in z zanesljivostjo zagonov potrdila svojo pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti elektroenergetskega sistema Slovenije.

V Termoelektrarni Brestanica podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za drugi nadomestni plinski agregat