Zanimanje mladih za tehniko in naravoslovje že četrto leto zapored z roko v roki spodbujata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija
Vrbina, 04.10.2014

V Vrbini se je odvijala že četrta prireditev »Tehnogenij«, namenjena mladim in sploh vsem, ki jih združuje zanimanje za tehniko in tehnične vede. Kot kaže, je takšnih v Posavju veliko, dogodek namreč vsako leto privabi več obiskovalcev – letos se jih je pred Informacijskim središčem GEN zbralo okoli 280.

V okviru dogodka so dijaki in mentorji ŠC Krško-Sevnica pripravili predstavitve projektov in izdelkov, ki so jih skupaj razvili. Zvrstile pa so se tudi različne naravoslovne delavnice v izvedbi učiteljev osnovnih šol iz Krškega, Boštanja in Sevnice ter njihovih učencev. Ob otvoritvi dogodka so zbrane udeležence pozdravili tudi direktor GEN energije Martin Novšak, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, mag. Alenka Žuraj Balog, vodja sektorja za srednje šole na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, dr. Slavica Černoša, in župan občine Krško, mag. Miran Stanko.

»V Sloveniji, zlasti v Posavju, imamo na področju elektroenergetike veliko dragocenega tehničnega znanja in izkušenj. Če želimo to znanje v družbi dolgoročno ohranjati in razvijati, ga moramo uspešno deliti z mlajšimi generacijami. Pri tem je nujno potrebno tudi sodelovanje med gospodarskimi družbami in izobraževalnimi ustanovami, ki si vsak po svoje prizadevamo za promocijo tehničnih ved med mladimi.

Premalo je izmenjave kadrov iz gospodarstva v šolstvo in obratno, na tem področju je gotovo še veliko prostora za izboljšave. V skupini GEN dobro sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, kot je Šolski center Krško-Sevnica, pa tudi sicer del naših dejavnosti v okviru Sveta energije usmerjamo tudi v spodbujanje mladih za naravoslovje in tehniko. Mladi, podkovani s tehničnimi znanji, se zagotovo lahko nadejajo perspektivne zaposlitve in tudi mnogih priložnosti za karierni in strokovni razvoj, tudi v energetiki,« je poudaril direktor GEN energije Martin Novšak.

»Le tesno in kontinuirano sodelovanje med gospodarstvom in šolstvom, zlasti poklicnim izobraževanjem, omogoča uspešno sledenje hitrim tehnološkim in družbenim spremembam, ki smo jim priča« je dejala dr. Slavica Černoša, vodja Sektorja za srednje šolstvo z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Izrazila je hvaležnost gospodarskim družbam in lokalnim skupnostim, ki znajo prisluhniti šolam pri njihovem prizadevanju za uspešen razvoj. Pred dnevom učiteljev pa se je zahvalila tudi zagnanim učiteljem, ki znajo pritegniti mlade k aktivnemu sodelovanju na dogodkih, kot je Tehnogenij. Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, mag. Alenka Žuraj Balog, je prireditev Tehnogenij primerjala z genijem iz antične mitologije, ki je stare Rimljane varoval in vodil skozi življenje – tudi Tehnogenij namreč po svoje spremlja in vodi zlasti mlade, pa tudi organizatorje, vse sodelujoče in udeležence po pravi poti v prihodnost. Župan občine Krško, mag. Miran Stanko, je čestital organizatorjem za dogodek, ki je prerasel zgolj lokalne okvire. »Promocija tehnike je potrebna na vseh stopnjah izobraževanja in je eden od načinov, kako mladim pomagati priti do poklica, ki ga lahko uspešno udejanjajo v praksi,« je poudaril.

Jože Pavlovič, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško in pobudnik prireditve Tehnogenij, je uvedbo dodatnega, drugega oddelka strojnih tehnikov v okviru ŠC Krško-Sevnica ter odločitev o povečanju števila vpisnih mest za tehnične poklice nasploh ocenil kot korak v pravo smer, ki bo pripomogel k izboljšanju kadrovske podhranjenosti na tem področju. »V Posavju že danes primanjkuje kadrov s poklicnimi in tehničnimi znanji, v luči prihodnjih razvojnih projektov pa bo povpraševanje po tovrstnem znanju samo še večje,« je dejal in dodal: »ob tem pa bo tudi v prihodnje ključno dobro sodelovanje z gospodarstvom v smislu nenehnega prilagajanja  izobraževalne sfere potrebam gospodarstva, kar v končni fazi povečuje tudi zaposljivost mladih.«

Osnovno poslanstvo projekta Tehnogenij je spodbujati mlade tehnike in njihove mentorje k razvoju praktičnih izdelkov in rešitev. GEN energija zato vsako leto zagotovi nagrade za najboljše praktične projekte. Na letošnjem dogodku je ekipa mentorjev, ki izdelujejo model hidroelektrarne na spodnji Savi, predstavila prve faze razvoja interaktivnega modela, ki bo za obiskovalce Sveta energije prvič na ogled junija 2015. S profesorjema Matjažem Cerarjem in Branetom Kastelicem pa občasno sodelujejo tudi nekdanji dijaki ŠC Krško-Sevnica.

Organizatorji Tehnogenija želijo mladim pokazati, kako ustvarjalno in zabavno je lahko v svetu tehnike in energije. S pomočjo tehnike je mogoče uresničiti še tako drzno idejo, rešiti marsikateri izziv. Na prireditvi so si udeleženci lahko ogledali vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: študentsko formulo, sončni sledilnik, Marxov generator, Jakobovo lestev, električni avtomobil, nagrajeno inovacijo aplikacijo igre Milijonar za mobilni telefon, kvadrikopterje s kamero, izdelavo modela hidroelektrarn na spodnji Savi, vetrovnik in druge. Udeležili pa so se lahko tudi naravoslovnih delavnic, na katerih sta učiteljici Urška Erjavšek in Helena Drakulič iz Osnovne šole Jurij Dalmatinskupaj z učenci izvajali poskuse s svetlobo ter kemijski šov, osnovnošolci iz Boštanja so pod vodstvom učitelja Andrej Kozinca predstavili trojni verižni eksperiment, učenci OŠ Sava Kladnika iz Sevnice pa so pod vodstvom učitelja Janeza Virtiča predstavili tehnične dosežke iz šolske delavnice, elastomobile in druge atrakcije. Dijaki Tehnične šole iz Siska iz sosednje Hrvaške so prikazali električni avto, bivši dijak šolskega centra Uroš Grivc pa je skupaj s svojo študentsko skupino sFakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavil čisto pravo formulo.
K sodelovanju so organizatorji že drugič povabili tudi posavska tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja, prvič pa se je letos predstavila tudi Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru.

Zanimanje mladih za tehniko in naravoslovje že četrto leto zapored z roko v roki spodbujata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija