Skupini GEN devet priznanj za inovacije
Krško, 14.06.2023

Včeraj, 13. junija, so bila na Gradu Rajhenburg podeljena priznanja posavskim inovacijam za leto 2023. Podelila jih je GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško v partnerstvu z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in tradicionalnimi podporniki inovativnosti, tokrat že dvajsetič.

Med prejemniki zlatega priznanja je družbena inovacija GEN energije z imenom Interaktivna simulacija delovanja NEK za spodbujanje in krepitev energetske pismenosti, namenjena spodbujanju in krepitvi energetske pismenosti ter navduševanju mladega kadra za tehnične in naravoslovne poklice. Gre za spletno orodje, ki omogoča izobraževanje na daljavo različnim skupinam zainteresiranih, predvsem mentorjem in učencem, ki sodelujejo na vseslovenskem ozaveščevalnem projektu in tekmovanju Mladi genialci. Hkrati omogoča širjenje, dostopnost informacij o jedrski energiji in tehnologiji preko svetovnega spleta. Inovacijo so pripravili dr. Tomaž Žagar (FE UM), Stanko Manojlović (NEK), Jure Jazbinšek (GEN), Vesna Slapar Borišek (IJS ICJT), Melita Lenošek Kavčič (GEN) in Garsia Kosinac (GEN).

Podjetjem v Skupini GEN je bilo skupno podeljenih kar devet priznanj za inovacije. S srebrnim priznanjem je bila nagrajena inovacija družbe GEN-I z naslovom Strojno branje hidroloških podatkov iz slik, družbe HESS po imenu Hibridni sistem – fotonapetostna elektrarna D3 in hidroelektrarna Brežice in tri inovacije družbe NEK: Kampanja "Delam varno ali ne delam", Panoramska kamera z 2d meritvijo prostorov ter Sistem za celovito upravljanje zahtev in pravic.

Z bronastim priznanjem pa so bile nagrajene sledeče inovacije: Projekt Superforecasting družbe GEN-I, Vzpostavitev GIS sistema za nadzor nad obratovanjem in vzdrževanjem pretočnih akumulacij družbe HESS in Proces preprečevanja vnosov tujkov v sisteme družbe NEK.

Nacionalna priznanja za inovacije bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2023, ki bo 19. septembra  na Brdu pri Kranju. Za nacionalna priznanja kandidirajo tri najvišje ocenjene inovacije, med njimi tudi GEN energija z omenjeno interaktivno simulacijo.

V osemnajstih inovacijskih prijavah na razpis je letos sodelovalo 80 inovatork in inovatorjev iz enajstih podjetij. Na podelitvi sta udeležence nagovorila podpredsednik Posavske gospodarske zbornice, Krško Boštjan Kozole ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Delo sedemčlanske ocenjevalne komisije pa je predstavil njen predsednik dr. Gregor Škorc.

Skupini GEN devet priznanj za inovacije