Na poletnem taboru energetike ustvarili delujočo vetrno elektrarno
Krško, 28.08.2023

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je ob podpori Skupine GEN od 21. do 25. avgusta organizirala šesti Poletni tabor energetike 2023. V okviru letošnjega tabora so dijaki spoznali osnove 3D modeliranja in 3D tiskanja, osnove delovanja električnega generatorja, usmerniških vezij in osnove aero energetskih tehnologij. Z osvojenim znanjem so zmodelirali sestavne mehanske dele električnega generatorja in vetrnih lopatic in celoten sistem povezali v delujočo vetrno elektrarno, ki so jo v zadnji fazi izmerili še v vetrovniku.

Iz tovrstnega raziskovanja mladih se oblikujejo številne zanimive ideje, nekoč morda nove inovacije. Prav te bodo gradniki družbene odpornosti in gospodarskega razvoja. Namen tabora je tako mladim navdušencem za tehniko omogočiti začetno pridobivanje pomembnih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in pridobivanju znanj o energetiki prav v Posavju, ki je osrednja slovenska energetska regija.

Vedoželjni dijaki so ves teden aktivno sodelovali v različnih delavnicah pod mentorstvom asistentov Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Ob zaključku so dijaki predstavili svoje delo, ki so ga razvijali cel teden, ter končni izdelek. Na zaključni predstavitvi izdelkov je Bruno Glaser, vodja tehničnega sektorja v GEN energiji, mlade nagovoril in poudaril: »Tabor je izjemno dragocen poligon za iskanje talentov, zato v Skupini GEN upamo, da vas je raziskovalno in praktično delo navdušilo in da vas bo pot vodila v energetiko, ki je perspektivna in pomembna panoga.«

Gre za eno od aktivnosti, s katerimi družba GEN energija mladim odpira vrata v svet energetike. »S takšnimi projekti skušamo mlade spodbuditi k zanimanju za energetiko, ki je izjemno pomembna, zanimiva, uporabna in za družbo pravzaprav ključna dejavnost,« je poudaril pobudnik tabora Garsia Kosinac iz GEN energije. Energetske družbe v Skupini GEN, katerih proizvodni portfelj temelji predvsem na jedrski, hidro in sončni energiji, mladim v Posavju ponujajo različne možnosti za razvoj.

Na poletnem taboru energetike ustvarili delujočo vetrno elektrarno