Generalni direktor GEN dr. Paravan na Blejskem strateškem forumu o energetski varnosti
Bled, 30.08.2023

Bled je v ponedeljek in torek gostil 18. Blejski strateški forum (BSF), osrednji zunanjepolitični dogodek v Sloveniji, ki je letos potekal pod naslovom Solidarnost za globalno varnost. Foruma se je udeležil tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, ki je sodeloval na panelu na temo energetske varnosti v Evropi.

Dr. Paravan je v razpravi spomnil, da se je Evropa pred letom dni soočala z veliko krizo ponudbe pri dobavi energentov, kar se je odrazilo na njihovi ceni. Visoke cene elektrike in plina so prizadele tako prebivalstvo kot gospodarstvo. Kljub temu smo v Evropi čez zimo zagotovili zanesljivo dobavo, kar lahko štejemo za uspeh. Situacija pred letom dni je bila po njegovih besedah opomin in dodatna spodbuda za zeleni prehod.

Kot je dejal, je v Evropi trenutno dovolj energije. Prepričan je, da smo na prihodnjo zimo veliko bolje pripravljeni kot pred letom dni. Cene energentov so nižje kot v lanskem letu, a še vedno precej višje od preteklega dolgoletnega povprečja. Slednje postavlja predvsem določene gospodarske panoge v nekonkurenčen položaj na globalni ravni, kar ogroža njihov obstoj in nasploh konkurenčnost evropskega gospodarstva. Dr. Paravan rešitev vidi v investicijah v lastne proizvodne vire, predvsem obnovljive vire energije in jedrske tehnologije.

Na panelu, ki ga je vodil znani novinar britanske radiotelevizije BBC Nik Gowing, so poleg dr. Paravana sodelovali še državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Sršen, odvetnica Ana Stanič, Bart Jan Hoevers iz Evropskega omrežja upravljavcev prenosnega omrežja za plin in Olha Boiko iz nevladne organizacije Climate Action Network.

Generalni direktor GEN dr. Paravan na Blejskem strateškem forumu o energetski varnosti