Osnovnošolci na kvizu Mladi genijalci navdušili z znanjem o energetiki
Krško, 14.07.2015

V torek, 21. aprila 2015, se je v Krškem odvijal zaključni kviz projekta Mladi genijalci. Na tekmovanju, ki ga že tretje leto zapored organizirata podjetji GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško, so se tokrat pomerili učenci posavskih osnovnih šol. Med šestnajstimi prijavljenimi ekipami so se s svojim znanjem o energiji, energetiki, podnebnih spremembah in radioaktivnosti najbolj izkazali učenci iz Osnovne šole Brežice.  

Tričlanske šolske ekipe so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile polno dvorano navijačev. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmagala ekipa OŠ Brežice, ki so jo zastopali Primož Bogner, Tea Jeličić in Patrik Marčetič pod mentorstvom Brede Majcen. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Raka: Matija Hruševar, Lea Metelko in Kaja Popelar z mentorico Marijano Pavlovič, tretje mesto pa so si pod mentorstvom Urške Erjavšek prislužili učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško: Anja Švajger, Urban Učanjšek in Ajda Žarn.

Zbrane tekmovalce in njihove mentorje je uvodoma pozdravil predsednik uprave NEK Stane Rožman,jim čestital za sodelovanje v projektu, ki krepi razumevanje energije in njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade je spodbudil, da ohranijo vztrajnost in ustvarjalno radovednost, s katero so se izkazali tudi na včerajšnjem kvizu, ki po Rožmanovih besedah veliko pomeni za utrjevanje znanja kot pomembne vrednote. Poudaril je, da na znanju, trdem delu in prizadevanjih na dolgi rok temeljijo tudi vsi dosežki NEK v minulih štirih desetletjih.

Direktor družbe GEN energija Martin Novšak je opozoril na pomen energetske pismenosti: »Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo. Znanje in razumevanje namreč močno vplivata na dojemanje izzivov, povezanih z oskrbo z energijo danes in jutri.« Dodal je, da je od tega odvisno, ali bomo kot družba kos izzivom našega časa in ali bomo lahko gospodarstvu zagotovili dovolj inovativnih, sposobnih in ustrezno izobraženih mladih ljudi.

V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so v okviru projekta »Mladi v svetu energije« že tretje leto zapored razpisali tekmovanje »Mladi genijalci!« – kviz o energetiki. Pred dvema letoma so se na tekmovanju pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, lani dijaki elektrotehniških šol in tehniških gimnazij iz celotne Slovenije, letos pa znova sodelujejo učenci posavskih osnovnih šol.

K sodelovanju se je prijavilo kar 16 od skupno 26 posavskih osnovnih šol. Organizatorji so za tekmovanje pripravili posebno e-gradivo in izpeljali dva sklopa priprav, med katerimi so vsi mentorji in učenci obiskali tudi Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktični delavnicah. Med drugim so skupaj z radiološko skupino iz NEK z detektorjem merili hitrosti doze in spoznavali značilnosti ionizirajočega sevanja. Posamezne šole so izvedle tudi predhodna šolska tekmovanja, s pomočjo katerih so sestavili ekipe treh najuspešnejših učencev, ki so se na včerajšnjem kvizu potegovali za najvišja mesta.

V skupini GEN so prepričani, da je tekmovanje Mladi genijalci odlična priložnost za razvijanje talentov in spodbujanje k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja. Obenem lahko predstavlja tudi dodatno motivacijo za izbiro poklicne poti na področju tehnike in naravoslovja. Kviz namreč učence spodbuja k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji kot trajnostnem viru in radioaktivnosti.

Za sprostitev mladih umov so na zaključnem kvizu poskrbeli mlada posavska glasbena skupina Uranium pills project in plesalci Plesne šole Lukec, ki so zbrane tekmovalce in njihove navijače dodatno spodbudili z energično glasbo in plesom, besede spodbude pa je mladim namenil tudi Martin Blazinšek, izvršni direktor in vodja spletnega razvoja brežiškega Startup podjetja Enolyse, ki je razvilo večkrat nagrajeno inovativno platformo Enolyse – sistem za vinarje, ki omogoča nadzor proizvodnje vina na daljavo oziroma preko pametnega telefona.

Osnovnošolci na kvizu Mladi genijalci navdušili z znanjem o energetiki