Spodnjesavske hidroelektrarne odslej vodene iz Centra vodenja GEN
Vrbina, 08.01.2016

Obratovanje verige spodnjesavskih hidroelektrarn je z letom 2016 prešlo pod upravljanje centra vodenja GEN, ki se nahaja v Informacijskem središču GEN. Pred tem je daljinsko vodenje verige upravljal Center vodenja HSE v Mariboru.

Center vodenja GEN je s 1. januarjem 2016 prevzel daljinsko vodenje spodnjesavskih hidroelektrarn (HE Boštanj in HE Arto-Blanca) kar pomeni, da bodo hidroelektrarne na spodnji Savi vodene neposredno iz centra vodenja v Vrbini. Center vodenja sicer skrbi za optimalno proizvodnjo vseh elektrarn v skupini ter optimizacijo stroškov obratovanja na ravni celotne skupine GEN.

V centru, ki deluje od leta 2008, poleg upravljanja spodnjesavske verige planirajo in nadzorujejo tudi proizvodnjo v Savskih elektrarnah Ljubljana (HE Moste, HE Mavčiče, HE Medvode, HE Vrhovo), Termoelektrarni Brestanica in Nuklearni elektrarni Krško.

Za nemoteno delovanje centra vodenja pod vodstvom Bojana Ureka skrbi sedem dispečerjev, ki delajo v 12-urnih izmenah ter trije planerji, ki svoje aktivnosti izvajajo 24 ur na dan, vključno s sobotami, nedeljami in prazniki.

Več o proizvodnji v skupini GEN in Centru vodenja se nahaja na tej povezavi.

 

Spodnjesavske hidroelektrarne odslej vodene iz Centra vodenja GEN